Àngel Solà i Mercè Salvatella: “Abans es donava molta importància a la fidelitat amb el client, ara es tenen en compte els preus”

/
25 views

“La confiança amb els compradors és molt diferent avui dia, la gent busca el preu més barat sense comptar amb el tracte que té l’empresa cap al seu públic”, assegura

L’Àngel i la Mercè són dos emprenedors que van crear l’empresa Cartonatges del Ripollès i que a dia d’avui encara continua en marxa a càrrec del seu fill. Ells són d’Ogassa i Sant Joan de les Abadesses i la nau està situada a Ripoll. Fa anys van trobar un nou camí que els va proporcionar tot el que tenen actualment.

Quin any i lloc vau crear l’empresa?

Mercè: Va ser al 1984, aquí a Sant Joan de les Abadesses.

Què us va fer crear l’empresa?

Àngel: Primer jo em vaig quedar sense feina, estava espantat i pensava què podia fer. Vaig provar altres coses però no van funcionar.

Per què vau triar una empresa de producció de caixes de cartró?

Àngel: Quan encara no sabia què podia fer, un conegut em va explicar que hi havia un home que feia aquesta feina i que s’ho havia deixat. Jo li vaig comprar el negoci amb aquest home perquè creia que podia funcionar.

Amb quins recursos vau començar a treballar?

Àngel: Bé, tota la maquinària que teníem al principi la vaig treure d’aquell home. Va anar molt bé que fos mecànic, ens vam estalviar d’haver de pagar a mecànics quan alguna cosa no funcionava bé. També vaig fer algun invent per facilitar la producció d’algun tipus de caixa. Aquells temps no hi havia gaires diners i vaig començar a fer-ne alguna al garatge de casa.

O sigui que no vau començar a treballar a l’empresa tots dos alhora?

Àngel: No, les primeres caixes les vaig fer jo sol i no fèiem prou diners. Després van tornar a obrir la fàbrica on treballava i havia de treballar als dos llocs.

Mercè: Llavors jo també em vaig quedar sense feina, i això va ser l’empenta per dedicar-nos únicament al negoci tots dos junts. Va ser una decisió important perquè en aquells moments la fàbrica era l’opció segura i un negoci era més difícil de manejar.

Va costar molt fer clients? Avui dia encara teniu els mateixos?

Mercè: Al principi va costar una mica però alguns clients van venir de l’antic amo. Poc a poc, amb la feina ben feta vam anar guanyant prestigi, i així com els clients. Molts clients d’ara són els mateixos, però també n’hi ha de nous i altres que han marxat.

Com recordeu aquells anys?

Àngel: Quan tot es va posar en marxa, vam pagar els diners que devíem i els impostos, van ser uns anys molt bons. Ja estàvem instal·lats a la fàbrica de Ripoll, al 1992, i passàvem les factures a l’ordinador. Havíem aconseguit ja un cert prestigi com a empresa de confiança. Tots dos junts treballàvem a gust i ens hi guanyàvem bé la vida.

Quins canvis heu observat de l’empresa que teníeu i la que és ara?

Àngel: Abans amb “quatre” caixes ja fèiem el sou, ara la producció és molt més gran. Al principi grapàvem les caixes, ara també s’encolen. Hi ha més maquinària i tot és més automatitzat. Però sobretot, abans es donava molta importància a la fidelitat amb el client i ara es tenen en compte els preus. La confiança amb els compradors és molt diferent avui dia, la gent busca el preu més barat sense comptar amb el tracte que té l’empresa cap al seu públic.

Actualment creieu que val la pena tenir una empresa?

Mercè: Ni sí ni no. A nosaltres sí, perquè ens hi hem guanyat la vida i el que tenim és gràcies a l’empresa i a treballar molt. Avui els preus i els impostos són més alts, i també hi ha més competència. Si una persona té un esperit aventurer, de superació, no té por i vol fer bé la feina, pot ser un bon emprenedor.

Què recomanaríeu als nous emprenedors?

Àngel: És molt important la formalitat en una empresa. No s’ha d’enganyar mai, si promets un dia d’entrega i pel que sigui no es pot complir, sempre cal avisar al client.

Mercè: I cal prioritzar l’hora de pagar, primer s’ha de pagar tot el que es deu abans d’anar de vacances per exemple, com vam fer nosaltres.

Redactor Junior

close

El més recent

Una dona emprenedora

Fet per: Gil Jordà Soldevila, Pau Bosch Solà, Abril Lozano Las Heras, Albert Cruz Santoyo, Marc