L’horta de Sant Joan de les abadesses

Sortida per la millora dels horts del poble

El passat divendres 16 d’octubre, de les vuit del matí fins a les dues del migdia, els alumnes de 4t d’ESO vam tenir l’oportunitat de participar en el projecte de l’Horta del nostre poble, Sant Joan de les Abadesses. La sortida va ser guiada per en Xavier López (biòleg). Va introduir la sortida amb l’objectiu de reunir l’opinió dels joves sobre l’Horta de St. Joan, per tal d’aplicar-la i valorar-la per complementar amb les opinions dels adults a les reunions de l’Ajuntament.

Després ens vam encaminar cap a les Cinc Fonts, allà vam continuar observants els horts i els voltants. Aquesta vegada vam inspeccionar l’espai de la Font de la Puda, que pel mig està ple d’horts. Llavors vam buscar el nostre grup de treball, el mateix grup que havíem fet a l’aula, i tots vam compartir les nostres fotos i les impressions. Per acabar vam anar a l’altra punta de Sant Joan, un cop al Parc del Ter, allà en Xavier ens va repartir un full de preguntes a cada grup. Cada un responia el seu full i llavors els vam intercanviar de manera que tots els grups haguessin fet tots els fulls, al final vam compartir opinions.

La sortida va ser guiada per en Xavier López, un biòleg que treballa a EDUCA, a Viladrau (Montseny).

A les vuit del matí, va venir en Xavier al nostre institut i vam escoltar la seva explicació sobre els objectius i les propostes que tindríem en compte per tal de millorar els espais de l’horta de Sant Joan. Vam fer un qüestionari on vam exposar les nostres idees respecte a aquest tema, problemes i avantatges, propostes de millora, etc.

A continuació vam anar caminant fins als horts de la part baixa de la plana de Sant Joan. En Xavier va dividir la classe en 2 grups, els hortolans i els propietaris, cada grup va anar per un costat del canal diferent. Vam observar totes les característiques dels horts, vam fer fotos i vam analitzar els problemes i les propostes de millora. Llavors vam intercanviar els rols.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és IMG-1554-1-1024x768.jpg

L’Horta de Sant Joan de les Abadesses està formada per la zona compresa entre el Pont Vell, la font de la Puda i les superfícies al voltant del canal que circula entre l’Arçamala i la Central. L’Horta no només es tracta de l’hort, també dels camins i els espais que tenen a prop.

L’objectiu d’aquesta sortida és que siguem capaços d’analitzar l’estat dels horts per tal de donar la nostra opinió i participar en el procés de millora. 

Durant la sortida vam poder observar diversos problemes presents a l’horta del poble. Segons el nostre criteri, les barraques estan deixades i fetes malbé. Això dóna una impressió general poc estètica. També caldria tallar l’herba i fer neteja de les zones on no hi ha horts per tal que quedés ben arreglat. Estem a favor del sistema de reg que es vol realitzar. Els bidons i banyeres per recaptar l’aigua de la pluja són molt ecològics però estan molt bruts i s’haurien d’anar netejant, ja que si no afavoreix el desenvolupament d’insectes com el mosquit tigre.

Tot i així, hi ha alguns horts molt ben organitzats, amb esglaons de pedra per delimitar cada propietat. Sens dubte, hi ha molta varietat de cultius. Aquesta zona és molt important pel poble de Sant Joan, ja que proporciona llocs de treball, representa la nostra vila i tots podem aprendre sobre la natura.

Fet per: Dèlia López, Aicard Colomer, Aina Solà, Guiu Bonada, Abel Fernández, Jia

Redactor Junior

close

El més recent

Endevina la cançó!

Estel Planagumà, Narcís Folcrà i Berta Vallverdú Redactor Junior Estel Planaguma Sala Deixa aquest camp buit

Una dona emprenedora

Fet per: Gil Jordà Soldevila, Pau Bosch Solà, Abril Lozano Las Heras, Albert Cruz Santoyo, Marc